0746466461 Strada Louis Pasteur 74, Cluj-Napoca

Coroane dentare

Coroane dentare Cluj

Protetica Dentară este specialitatea medicală care se ocupă cu refacerea funcțiilor aparatului dentomaxilar prin protezarea cu proteze fixe (inlay/onlay, coroane dentare, punți dentare fixe) sau cu proteze mobile (proteze scheletate, supraproteze). Scopul final al oricărei intervenții protetice este acela de vă reda echilibrul funcțional, estetic si psihic pe care îl meritați.

Coroana dentară este o lucrare protetică utilizată cu scopul de a reconstitui un dinte cariat sau un dinte fracturat, reabilitând astfel estetic si funcțional zâmbetul dumneavoastră. Există o serie de aspecte care trebuie luate în considerare atunci când se alege tipul de coroana dentară, precum: aspectul estetic, rezistenţa, durabilitatea şi costurile.

Coroanele dentare pot fi clasificate în funcție de materialele din care sunt constituite astfel:
1. Coroane metalo-ceramice, acestea prezintă o structură de metal acoperită de un strat de porțelan (ceramică). Marele avantaj al acestor lucrări protetice este acela că oferă simultan o rezistență corespunzătoare dinților laterali cât și o estetică deosebită. Cel mai frecvent acest tip de coroane sunt utilizate pentru reconstituirea premolarilor și molarilor nefiind însă recomandate pentru reconstituirea dinților frontali deoarece interiorul de metal nu permite obținerea translucidității specifice dinților naturali.
2. Coroane integral ceramice, acestea reprezintă varianta estetică ideală pentru reconstituirea dinților frontali, oferind senzația unui zâmbet perfect natural. Sunt realizate din materiale ceramice de înaltă calitate care oferă o transluciditate și un aspect cromatic deosebit cât și o rezistență crescută.
3. Coroane zirconiu-ceramice ceramica pe suportul de zirconiu prezintă o rezistență foarte mare la fractură iar aspectul sau estetic de neegalat face aproape imposibilă diferențierea
lucrării protetice de dinții naturali. Astfel este simplu de înțeles de ce coroanele zirconiu-
ceramică reprezintă prima alegere în cazul oricărui tratament protetic. Capacitate lor de a
reflecta lumina într-un mod identic cu cel al dinților naturali permite utilizarea coroanele
zirconiu-ceramică și pentru înlocuirea dinților frontali. Zirconiul este de asemenea un material biocompatibil tolerat foarte bine de organism.

Există o serie de mituri cu privire la restaurările din ceramică care îi îndeamnă pe pacienți să aleagă variante mai precare de tratament care nu prezintă nici un avantaj considerabil. Câteva dintre ideile pe care dorim să le infirmăm sunt:
1. Coroanele ceramice sunt sensibile la variațiile de temperatură. FALS! Variațiile alimentelor consumate sunt aproximativ între 0 grade Celsius ( gheața) și 70 -80 grade Celsius ( o supă fierbinte). Această diferența de 70 – 80 grade Celsius nu poate fisura ceramica dentara care se arde la 1500 – 2000 grade Celsius.
2. Coroanele ceramice se fracturează ușor. FALS! Ceramica dentară clasică are rezistență comparabilă cu a smalțului dentar iar coroanele din zirconiu au o rezistență și o elasticitate mult mărite, așadar fractura unui element ceramic poate apărea în aceleași condiții în care apare și fractura unui dinte.