0746466461 Strada Louis Pasteur 74, Cluj-Napoca

Ortodonție

Ce este ortodonția?

Ortodonția reprezintă o specialitate a medicinii dentare și se ocupă cu diagnosticarea și tratarea anomaliilor dentomaxilare, adică a dinților malpoziționați și a relațiilor incorecte dintre maxilare. Inițial tratamentele ortodontice se realizau îndeosebi la copii și adolescenți, însă azi peste 30% din pacienți sunt adulți. Există numeroase avantaje atunci când ai dinții drepți. Pe lângă o estetică deosebită și un zâmbet frumos dinții drepți permit o mai bună și mai corectă igienizare.

Cât durează un tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic durează în funcție de gravitatea anomaliei și de vârsta pacientului. În medie un tratament cu aparate fixe durează 18-24 luni. În cazul în care este indicată purtarea aparatelor mobile acestea se utilizează pentru o perioadă de 9-12 luni. La finalul tratamentului ortodontic cu aparate fixe se va indica purtarea aparatelor de contenție (fixe sau mobile) pentru o perioadă variabilă în funcție de anomalia care a fost tratată și de vârsta la care s-a început tratamentul.

Se poate face tratament la o singură arcadă?

Nu sunt multe situațiile când acest lucru poate fi realizat. Chiar dacă problema care deranjează este localizată la o singură arcadă, în stabilirea planului de tratament medicul ortodont ține cont de criterii care privesc nu doar estetica ci și funcționalitatea , adică de obținerea unei ocluzii (mușcături) corecte. Dacă se utilizează aparatul dentar la o singură arcadă problema estetică se va rezolva destul de rapid însă trebuie avut în vedere faptul că la finalul tratamentului raportul dintre cele doua arcade( maxilar și mandibula) să fie unul corect. Din păcate acest lucru în majoritatea situațiilor nu poate fi realizat atâta vreme cât medicul ortodont nu are un control și asupra arcadei care nu-l deranjeaza pe pacient din punct de vedere estetic. Alegerea cazurilor la care se poate face tratament doar la o aracadă poate fi stabilita numai dupa o consultatie la medicul ortodont.

La ce vârstă pot purta aparat dentar?

Aparatele dentare pot fi purtate atât de copii, adolescenți cât și de adulți. În general până la vârsta de 9-10 ani se poartă aparatele mobile. După erupția

tuturor dinților permanenți și la adulți se utilizează aparatele dentare fixe metalice sau ceramice.

Este important să urmez un tratament ortodontic?

InvisalignUn zâmbet atractiv și o încredere crescută în sine sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le are un tratament ortodontic. Fără tratament problemele ortodontice pot favoriza apariția cariilor dentare, afecțiuni ale gingiilor, probleme de masticație și probleme digestive, traume ale dinților, dificultăți în vorbire etc.

Cât de mare este gradul de disconfort?

În următoarea zi după aplicarea aparatului poate să apară o ușoară sensibilitate la nivelul dinților, în special la masticație. Gradul de sensibilitate e variabil în funcție de percepția fiecărui pacient asupra durerii. Această sensibilitate poate reapăre după ședințele de activare a aparatului și să dureze până în următoarea zi. Sensibilitatea dispare pe măsura înaintării tratamentului atât ca intensitate cât și ca durată. La început se recomandă o dietă cu alimente mai moi, aplicarea de ceara speciala (pe care o veți primi în ședința de aplicare a aparatului) pentru a evita iritația buzelor sau obrajilor și, dacă este necesar, puteți lua analgezice. De asemenea, mai ales în cazul utilizării aparatelor dentare mobile în primele zile poate apărea o salivație mai abundentă sau ușoare dificultăți în vorbire. Se indică exerciții de citit cu voce tare și aceste mici neplăceri vor dispare in cateva zile.

 

Copilul meu are dinții înghesuiți. Se vor îndrepta odată ce crește?

Aparat dentar 1Spațiul disponibil pentru dinți nu crește cu vârsta așa că nu există posibilitatea ca dinții să se îndrepte fără nici un ajutor. Astfel dacă copilul are dinții strâmbi sau înghesuiți este bine să solicitați un consult ortodontic mai bine mai devreme decât mai târziu.

Sunt necesare controalele la dentist dacă deja vin la controalele ortodontice?

Da, este necesar să mergeți periodic la medicul dumneavoastră stomatolog pentru controalele periodice și periaj profesional.