tel.: 0746 466 461 | str. Louis Pasteur 74, Cluj

Endodonție Cluj



  • programari online stomatologie Cluj


    • Luni
      09:00 - 19:00
    • Marți
      09:00 - 19:00
    • Miercuri
      09:00 - 19:00
    • Joi
      09:00 - 19:00
    • Vineri
      09:00 - 19:00
    • Sâmbătă
      închis
    • Duminică
      închis






  • logo Smile Dental Clinic Cluj
  • Ce este endodonția? Tratament endodontic Cluj

    Termenul ”endodonție” provine din limba greacă, și este format prin alăturarea a două cuvinte ”endo” (înăuntru) și ”dontia” dinte. Așadar endodonția se ocupă cu tratamentul afecțiunilor din interiorul dintelui – tratament endodontic. Mai exact cu afecțiunile pulpei. Endodonția este specialitatea medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul patologiei pulpare.

    endodontie Cluj, tratament endodontic

    Ce este pulpa dentară?

    Pulpa dentară (cunoscută în limbajul laic drept ”nervul dintelui”) este un țesut situat în interiorul dintelui. Pulpa dentară este compusă din nervi, vase de sânge și alte țesuturi. Pulpa este divizată în două părți, pulpa coronară care este conținută într-un spațiu denumit camera pulpară și pulpa radiculară situată la nivelul canalelor radiculare. Acest țesut prezintă un triplu rol: formativ, nutritiv şi senzorial (asigurând sensibilitatea dintelui). Pulpa este protejată de factorii nocivi de către cele trei straturi ce o înconjoară, smalțul, dentina și cementul. În cazul în care unul dintre aceste straturi protectoare este perforat de către o leziunea carioasă sau în urma unui traumatism dentar microbii din salivă vor infecta pulpa; întâi pe cea coronară și ulterior pe cea radiculară. Acest proces patologic creează dureri deosebit de importante ca urmare a inflamației pulpare și iritării ţesuturilor vii din jurul rădăcinii.

    Câte rădăcini și cîte canale are un dinte?

    Fiecare dinte are o morfologie proprie care poate suferi sau nu anumite variații. Dinți pot prezenta una sau 5 rădăcini și unul sau chiar 6 canale. La nivelul unei rădăcini puteam descoperi unul sau mai multe canale. De asemenea la nivelul rădăcinilor mai pot exista și numeroase canale laterale sau accesorii.

    Care sunt urmările dacă nu efectuam tratament endodontic?

    Nerealizarea unui tratament endodontic va determina în timp o agravare a patologiei. Distrucția țesuturilor dure și a țesuturilor de susținere va continua având drept rezultat pierderea dintelui. Pe parcursul avansării leziunii durerea se va putea intensifica sau nu; însă probabil cel mai important dezavantaj al nerealizării la timp a tratamentului endodontic este reprezentat de posibilitatea extinderii infecției la nivel osos unde va putea determina distrucții importante și apariția a numeroase complicații.

    Dacă dintele nu mai doare, are nevoie de tratament endodontic?

    Absența durerii este un indicator al cronicizării leziunii și nu al dispariție acesteia. Bacteriile vor continua să avanseze către os și vor putea exista reacutizări ale afecțiunii cu episoade mai mult sau mai puțin dureroase. Un dinte ce a durut la un moment dat va trebui examinat de către un medic dentist iar acesta vă va putea preciza cu exactitate starea lui de sănătate

    endodontie Cluj, tratament endodontic

    Tratament endodontic sau tratament de canal?

    Când am nevoie de tratament de canal? Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dentară se inflamează sau se infectează. Cele mai frecvente cauze ale inflamației sau infecției sunt: cariile profunde, obturațiile coronare (“plombele”) necorespunzătoare sau traumatismele dentare. În situațiile în care nu se va interveni în timp util pulpa dentară se va necroza; țesutul pulpar mort se va infecta iar bacteriile prezente la nivelul acestuia vor putea avansa către os determinând în timp distrugerea acestuia sau chiar formarea unor abcese.

    Ce presupune un tratament endodontic / tratament de canal?

    Principalul obiectiv al tratamentului endodontic este reprezentat de înlăturarea în întregime a pulpei contaminate și dezinfectarea spațiului endodontic, astfel durerile cauzate de afecțiunea pulpară se vor remite complet. Ulterior se va sigila spațiul endodontic cu materiale speciale urmărindu-se prin această manoperă stoparea dezvoltării microbiene la acest nivel.

    Cât durează un tratament endodonti / tratament de canal?

    Terapia endodontică necesită un număr mare de pregătiri preoperatorii (administrarea și instalarea anesteziei, izolarea câmpului operator cu sistemul de digă etc.) și efectuarea unor manevre deosebit de meticuloase. Drept urmare o ședință de tratament endodontic poate dura între una și trei ore. Majoritatea cazurilor vor putea fi tratate în cadrul unei singure ședințe însă intervențiile cu un nivel crescut de dificultate vor necesita două întrevederi. Durata exactă a tratamentului va putea fi evaluată după o consultație.

    Voi simți durere după tratamentul endodontic?

    În urma tratamentului endodontic este posibil să acuzați o senzație de jenă care se va intensifica în momentul masticației sau exercitării de presiune asupra dintelui. Acest disconfort minor poate persista pentru o perioadă cuprinsă între 2 și 7 zile însă medicul dumneavoastră vă va prescrie o serie de antiinflamatoare și analgezice astfel încât simptomatologia resimțită să fie una minimă. În cazuri foarte rare, când infecția va fi foarte mare este posibil să fie necesară și prescrierea unui antibiotic.

    Care sunt șansele de succes ale unui tratament de canal?

    Medicina nu reprezintă o știință exactă, obținerea succesului terapeutic depinde de un număr mare de factori, mulți dintre aceștia neaflându-se sub controlul medicului sau al pacientului (exemplu: răspunsul organismului uman la infecție). Cu toate acestea, un tratament endodontic efectuat corect și la timp are o rată de succes probabilă de 90%. Pe măsură ce infecția avansează la nivelul pulpei și ulterior în os șansele de reușită ale tratamentului scad.

    Voi avea nevoie de alte tratamente după un tratament endodontic?

    Odată încheiat tratamentul endodontic va fi necesară restaurarea coronară a dintelui, astfel încât acesta să-și poată relua funcționalitatea. Timpul scurs între momentul finalizării intervenției endodontice și realizarea restaurării coronare nu va trebui să depășească o perioadă de 10 zile. În momentul depășirii acestui interval șansele de reușită ale tratamentului scad vertiginos. Odată finalizată și restaurarea coronară tratamentul endodontic va trebui monitorizat periodic. Această monitorizare presupune efectuarea unei consultații și a unui set de radiografii la intervale de 6 luni, un an și 2 ani post- tratament. Toate investigațiile realizate în cadrul monitorizării sunt gratuite.

    Cât costă un tratament dde canal (tratament endodontic)?

    ”Amărăciunea calităţii proaste persistă mult timp după ce dulceaţa unui tratament ieftin a fost uitată.” (Gary B. Carr – Medic Endodont, S.U.A). Costul unui astfel de tratament va trebui comparat cu costul alternativelor și anume implantul sau proteza parțială fixă însă va trebui să ținem cont și de faptul că oferta organismului uman va fi mereu net superioară celei artificiale. Fiecare caz prezintă particularitățile sale astfel încât prețul unei astfel de manopere va putea fi stabilit cu exactitate numai în urma unei consultații.

    endodontie Cluj, tratament endodontic

    Când este necesar un retratament endodontic?

    Acest tip de intervenție este necesară în momentul eșecului terapiei endodontice inițiale. Cauzele eșecului vor putea fi reprezentate de: apariția cariilor secundare, apariția proceselor parodontale patologice marginale, curățarea chimică și mecanică incompletă a canalelor radiculare, o fractură radiculară cauzată de pivot etc. Simptomatologia conexă unui tratament eșuat va putea fi percepută de pacient într-un interval variabil, de la câteva luni până la câțiva ani. În cazul retratamentului rata de succes depinde în mod direct proporțional de cauzele ce au determinat eșecul tratamentului inițial. Medicul va evalua cazul și va aprecia șansele relative de reușită înainte de a începe tratamentului propriu-zis.

    Ce presupune un retratament endodontic?

    Retratamentul endodontic constă în îndepărtare reconstituirilor coronare (”plombe”, ”coroane” etc.) urmată de îndepărtarea, pivoților radiculari și a obturației radiculare sau a oricăror altor obstacole prezente la nivelul spațiului endodontic. Următorul pas va fi reprezentat de dezinfecția și prepararea mecanică a canalelor radiculare pe întreaga lor lungime astfel încât acestea să poată fi sigilate corespunzător.

    Efectuarea unui retratament endodontic implică realizarea tuturor manevrelor pre-operatorii și operatorii caracteristice unui tratament endodontic la care se vor adăuga și manevrele specifice retratamentului. Întrucât durata unui retratament depășește în cele mai multe cazuri 2,5 ore vor putea fi necesare două sau mai multe întâlniri. Durata exactă a retratamentului va putea fi evaluată după o consultație.

    Este dureros retratamentul endodontic?

    Indiferent de diagnosticul stabilit, toate manoperele vor fi realizate cu anestezie locală profundă astfel încât va fi sporit atât confortul dumneavoastră cât și al medicului. Există însă situații când datorită unor infecții sau inflamații deosebit de importante substanța anestezică nu va putea acționa la potențialul său maxim determinând o instalare parțială sau tardivă a anesteziei.

    Vor fi necesare alte intervenții după retratamentul endodontic?

    Odată încheiat retratamentul endodontic va fi necesară restaurarea coronară a dintelui, astfel încât acesta să-și poată relua funcționalitatea. Timpul scurs între momentul finalizării intervenției endodontice și realizarea restaurării coronare nu va trebui să depășească o perioadă de 10 zile. În momentul depășirii acestui interval șansele de reușită ale tratamentului scad vertiginos. Odată finalizată și restaurarea coronară noul tratament endodontic va trebui monitorizat periodic. Această monitorizare presupunea efectuarea unei consultații și a unui set de radiografii la intervale de șase luni, un an și doi ani post-tratament. Toate investigațiile realizate în cadrul monitorizării sunt gratuite.

    Radiografii dentare pentru tratament endodontic.

    Orice tratament/ retratament endodontic, necesită efectuarea a cel puțin 3 radiografii: înaintea începeri tratamentului, pe parcursul tratamentului și în urma finalizării tratamentului; însă în cazurile cu un grad crescut de dificultate va putea fi necesară efectuarea unui număr mai mare de radiografii. Radiografiile vor fi efectuate în clinică nemaifiind astfel necesar ca dumneavoastră să vă deplasați la un centru radiologic iar ulterior să reveniți.

    Aparatura radiologică performantă utilizată în clinica dentară Smile Dental Clinic din Cluj, expune pacientul la o doză de radiaţii minimă, care nu afectează sănătatea acestuia.

    Beneficiile tratamentului endodontic.

    Tratamentul endodontic va putea salva un dinte care în caz contrar ar trebui extras. Extracția dentară atrage după sine o serie de modificări funcționale (masticatori, fonetice etc.) și estetice. Dinți au tendința de a stabili în permanent contacte între ei, astfel, dacă dintele extras nu va fi înlocuit în timp util dinții vecini vor migra, aceste modificări de poziții vor putea determina apariția a numeroase probleme ce vor afecta ocluzia (mușcătura) sau chiar articulația. Pentru a preveni astfel de neplăceri va fi necesară realizarea unei proteze parțiale fixe (punte) sau mobile (care se îndepărtează din gură) sau a unui implant. Toate aceste variante terapeutice reprezintă soluții viabile și corecte însă care presupun costuri mult mai mari comparativ cu tratamentul endodontic și un timp de tratament mult mai îndelungat.

    Tratament endodontic la microscop.

    Ce este microscopul endodontic? Unul dintre mari endodonți contemporani (Prof. Dr. S. Kim) a făcut următoarea precizare cu privire la tratamentele endodontice “Poţi trata numai ceea ce vezi.”. Microscopul endodontic permite realizarea terapiei sub control vizual direct, astfel medicul are un control mult mai bun asupra manevrelor efectuate. Iluminarea puternică a câmpului operator și capacitatea de mărire de până la 12,5 ori oferite de microscop îl transformă într-un instrument indispensabil ce îi oferă endodontului posibilitatea de a observa detalii care cu ochiul liber nu ar putea fi identificate.

    Tratamentul endodontic asistat de microscop permite efectuarea intervențiilor având în permanență un control vizual direct, factor decisiv în asigurarea succesului. Unul dintre marii endodonți contemporani (Prof. Dr. S. Kim) a făcut următoarea precizare cu privire la tratamentele endodontice “Poţi trata numai ceea ce vezi”. Cu ajutorul microscopului operator medicul va putea observa chiar și cele mai mici detalii atât la nivelul suprafeței dintelui cât și la nivelul spațiului din interiorul dintelui; astfel în urma analizării unor particularități imposibil de decelat cu ochiul liber se va putea stabilii un diagnostic și un plan de tratament cât mai corect.

    Calitatea deosebită a imaginii se datorează iluminării coaxiale (sursa de lumină este orientată pe aceeași direcție cu privirea medicul și nu se formează umbre), dar și redării cu fidelitate a culorilor. Utilizarea microscopului operator reprezintă cea mai complexă metodă de tratament existentă în momentul de față în endodonție, făcând posibilă efectuarea unor manopere care până nu demult erau considerate imposibile (identificarea unor canale suplimentare, refacerea tratamentelor de canal incorecte, identificarea perforațiilor radiculare și sigilarea acestora, extragerea instrumentelor fracturate în canal, detectarea fracturilor radiculare).

    În cadrul clinicii ”Smile Dental Clinic” medici specializați, instruiți în utilizarea microscopului vă oferă soluții endodontice de cea mai înaltă calitate pentru ca dumneavoastră sa beneficiați de tratamentul pe care îl meritați.

    endodontie Cluj, tratament endodontic

    Cum știu că am nevoie de tratament de canal?

    În cazul în care prezentați unul sau mai multe din următoarele semne sau simptome s-ar putea să fie necesară realizarea unei intervenții endodontice:

    – Durere cauzată de stimuli fizici (reci sau calzi) ce persistă mult timp după îndepărtarea acestora
    – Durere ce apare în momentul masticației sau exercitării de presiune asupra dintelui
    – Dureri spontane
    – Durere pulsatilă
    – Durere lancinantă (fulgerătoare)
    – Durere care nu vă permite să vă odihniți sau care vă trezește noaptea din somn
    – Durere importantă ce apare în urma realizării unei obturații (”plombe”) sau a unei proteze fixe unidentare (”coroană artificială”)
    – Durere care apare la un dinte ce a fost tratat endodontic în trecut
    – Durere la un dinte care a suferit în trecut o traumă
    – Durere ce iradiază la nivelul zonelor vecine (spre nas, spre ureche etc.)
    – Modificare a culorii dintelui fie în urma unui tratament endodontic fie fără nici un motiv aparent
    – Apariția unei umflături la nivelul gingiei în dreptul unui dinte. La exercitarea de presiune asupra acestei umflături în anumite cazuri se va putea elimină sânge sau puroi.

    Va trebui reținut însă că și un dinte ce nu doare este posibil să necesite tratament endodontic.

    endodontie Cluj, tratament endodontic

    Indicații post-operatorii, endodonție Cluj.

    Vă rugăm să nu mâncați decât după ce efectul anesteziei a trecut pentru a evita astfel lezarea accidentală a părților moi. În cazul în care reconstituirea coronară efectuată are caracter provizoriu vă rugăm să nu mâncați timp de o oră post-tratament pentru a permite materialului să se întărească.

    Dintele dumneavoastră va putea fi sensibil în urma tratamentului endodontic, îndeosebi la atingere sau la exercitarea de presiune asupra acestuia. Acesta este un fenomen normal ce poate avea o durată cuprinsă între 2 și 7 zile post-operator. Pentru ameliorarea simptomatologiei vă recomandăm ca în cazul în care apare senzația de disconfort, jenă sau durere să urmați pentru un interval de 72 de ore un tratament cu 1-2 tablete de Nurofen Plus, Ketonal Forte, Rupan, Advil sau Paduden la fiecare 6 ore (ATENȚIE! Veți alege unul dintre medicamentele recomandate și veți urma tratamentul numai cu acesta și nu cu toate cele patru medicamente concomitent).

    În cazul în care nu sesizați nici o ameliorare a simptomatologiei în primele 24 de ore de la administrarea medicației vă recomandăm renunțarea la prima variantă de tratament și începerea unui nou tratament prin administrarea unei tablete de Aulin 100 mg la fiecare 12 ore iar în completarea acestei variante de tratament veți utiliza și un agent analgezic si antipiretic precum, Tylenol Extra Strength sau Paracetamol 500 mg, 1 tabletă la fiecare 6 ore; și aceasta a doua variantă de tratament medicamentos va fi necesar să o urmați pentru un interval de 72 de ore.

    Medicamentele pot crea disconfort stomacal însă administrarea lor după masă va reduce acest efect advers. Vă vom ruga să urmați medicația așa cum v-a fost recomandată, până la final.

    Vă rugăm să ne contactați telefonic în următoarele situații: dacă durerea devine severă, dacă sesizați că regiunea din vecinătatea tratamentului (din interiorul sau din exteriorul cavității orale) s-a umflat, dacă apare febră sau dacă senzația de disconfort nu este alinată de medicație.
    Până în momentul finalizării restaurării coronare (plombei) vă vom ruga să evitați masticația exagerată pe dintele tratat întrucât există riscul fracturii pereților dentari.

    Locul unde a fost realizată anestezia, respectiv ţesuturile moi din vecinătatea dintelui, pot fi dureroase sau sensibile în urma tratamentului. Mențineți o igienă orală normală, fără a evita dintele tratat.

    Vă recomandăm ca intervalul de timp scurs între realizarea tratamentului endodontic și efectuarea reconstituirii coronare să nu depășească 10 zile. Nerealizarea restaurări coronare la timp poate compromite tratamentul endodontic recent încheiat iar pentru o remediere a situației va fi necesar retratamentul, tratamentul chirurgical sau chiar extracția.

    Reconstituirea coronară a dintelui prin intermediul unei proteze fixe unidentare (”coroană dentară artificială”) va crește foarte mult șansele de succes pe termen lung ale tratamentului.

    Sunteți așteptat/ă să reveniți la un control de rutină la 6 luni, la 1 an și la 2 ani după tratament. În cadrul acestui control dintele dumneavoastră va fi reexaminat și vor fi efectuate o serie de radiografii pentru a aprecia succesul intervenției. Monitorizarea în timp a tratamentului endodontic este foarte importantă întrucât ne permite identificarea timpurie a unor posibile probleme și rezolvarea rapidă și în siguranță a acestora. Acest control este GRATUIT. Pentru a vă reamintii despre programare veți primi un e-mail din partea personalului clinicii, cu două săptămâni înaintea împlinirii celor 6, 12 sau 24 de luni în care veți fi rugat/ă sa precizați un interval orar în care veți putea fi apelat/ă telefonic astfel încât să fie stabilită o programare.