Ortodonție Cluj
Ce este ortodonția?
Ortodonția reprezintă o specialitate a medicinii dentare și se ocupă cu diagnosticarea și tratarea anomaliilor dentomaxilare, adică a dinților malpoziționați și a relațiilor incorecte dintre maxilare. Inițial tratamentele ortodontice cu aparat dentar se realizau îndeosebi la copii și adolescenți, însă azi peste 30% din pacienți sunt adulți. Există numeroase avantaje atunci când ai dinții drepți. Pe lângă o estetică deosebită și un zâmbet frumos dinții drepți permit o mai bună și mai corectă igienizare.
Un zâmbet atractiv și o încredere crescută în sine sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le are un tratament ortodontic. Fără tratament problemele ortodontice pot favoriza apariția cariilor dentare, afecțiuni ale gingiilor, probleme de masticație și probleme digestive, traume ale dinților, dificultăți în vorbire etc.
De la ce vârstă pot purta aparat dentar?
Aparatele dentare pot fi purtate atât de copii, adolescenți cât și de adulți. În general până la vârsta de 9-10 ani se poartă aparatele mobile. După erupția tuturor dinților permanenți și la adulți se utilizează aparatele dentare fixe metalice sau ceramice.
Tratamente ortodontice cu aparat dentar.
Tratamentul ortodontic presupune utilizarea aparatelor dentare și a altor tehnologii dentare pentru a aplica forțe precise care duc la repoziționarea dinților pe arcadele dentare.
Vârsta ideală la care un copil trebuie adus la un medic ortodont este de aproximativ 7 ani, indiferent dacă există probleme sau nu. În acest moment, medicul poate analiza dinții care sunt prezenți pe arcadă, dacă există întârzieri ale procesului de erupție sau dacă extracțiile dinților de lapte s-au făcut prea devreme și cum afectează acest lucru erupția dinților definitivi. Din acest motiv, este bine ca tratarea dinților de lapte să se realizeze la timp, pentru a preveni eventualele afecțiuni de ordin ortodontic.
Cât durează un tratament ortodontic?
Tratamentul ortodontic durează în funcție de gravitatea anomaliei și de vârsta pacientului. În medie un tratament cu aparate fixe durează 18-24 luni. În cazul în care este indicată purtarea aparatelor mobile acestea se utilizează pentru o perioadă de 9-12 luni. La finalul tratamentului ortodontic cu aparate fixe se va indica purtarea aparatelor de contenție (fixe sau mobile) pentru o perioadă variabilă în funcție de anomalia care a fost tratată și de vârsta la care s-a început tratamentul.
Se poate face tratament ortodontic pe o singură arcadă?
Nu sunt multe situațiile când acest lucru poate fi realizat. Chiar dacă problema care deranjează este localizată la o singură arcadă, în stabilirea planului de tratament medicul ortodont ține cont de criterii care privesc nu doar estetica ci și funcționalitatea , adică de obținerea unei ocluzii (mușcături) corecte. Dacă se utilizează aparatul dentar la o singură arcadă problema estetică se va rezolva destul de rapid însă trebuie avut în vedere faptul că la finalul tratamentului raportul dintre cele doua arcade( maxilar și mandibula) să fie unul corect. Din păcate acest lucru în majoritatea situațiilor nu poate fi realizat atâta vreme cât medicul ortodont nu are un control și asupra arcadei care nu-l deranjeaza pe pacient din punct de vedere estetic. Alegerea cazurilor la care se poate face tratament doar la o aracadă poate fi stabilita numai dupa o consultatie la medicul ortodont.
Cât de mare este gradul de disconfort?
În următoarea zi după aplicarea aparatului poate să apară o ușoară sensibilitate la nivelul dinților, în special la masticație. Gradul de sensibilitate e variabil în funcție de percepția fiecărui pacient asupra durerii. Această sensibilitate poate reapăre după ședințele de activare a aparatului și să dureze până în următoarea zi. Sensibilitatea dispare pe măsura înaintării tratamentului atât ca intensitate cât și ca durată. La început se recomandă o dietă cu alimente mai moi, aplicarea de ceara speciala (pe care o veți primi în ședința de aplicare a aparatului) pentru a evita iritația buzelor sau obrajilor și, dacă este necesar, puteți lua analgezice. De asemenea, mai ales în cazul utilizării aparatelor dentare mobile în primele zile poate apărea o salivație mai abundentă sau ușoare dificultăți în vorbire. Se indică exerciții de citit cu voce tare și aceste mici neplăceri vor dispare in cateva zile.
Copilul meu are dinți înghesuiți.
Spațiul disponibil pentru dinți nu crește cu vârsta așa că nu există posibilitatea ca dinții să se îndrepte fără nici un ajutor. Astfel dacă copilul are dinții strâmbi sau înghesuiți este bine să solicitați un consult ortodontic mai bine mai devreme decât mai târziu. Da, este necesar să mergeți periodic la medicul dumneavoastră stomatolog pentru controalele periodice și periaj profesional.
Aparate dentare invizibile Invisalign.
Tratamentul dumneavoastră Invisalign constă într-o serie de alignere aproape invizibile, care se pot îndepărta, pe care le veţi schimba la fiecare două săptămâni pentru următorul set de alignere. Fiecare aligner este fabricat în mod individual numai pentru dinţii dvs. Pe măsură ce înlocuiţi fiecare aligner, dinţii dvs. se vor deplasa – puţin câte puţin, săptămână de săptămână – până când s-au îndreptat în poziţia finală prescrisă de către medicul ortodont.
Mai mult, un plan virtual de tratament generat de programul unic ClinCheck® al Align Technology prezintă mişcările prin care vor trece dinţii dvs. în cursul tratamentului. Acest lucru vă permite să vedeţi în avans cum vor arăta dinţii dvs. la sfârşitul tratamentului. Urmând rezultatele programului ClinCheck, sunt produse alignerele dvs personalizate.
Dacă sunteţi gata pentru un zâmbet care vă transformă aspectul, Invisalign este răspunsul dumneavoastră. Deşi există multe opţiuni, niciun alt tratament nu funcţionează la fel de confortabil precum Invisalign.
Tratamentul Invisalign se poate introduce simplu şi cu uşurinţă în rutina de zi cu zi, fără niciun tam-tam sau jenă. Nu există fire sau brackets de metal, deci nu este nevoie să vă faceţi griji cu privire la iritaţii bucale. Deoarece alignerele sunt confortabile la purtat şi pot fi îndepărtate uşor pentru a manca, bea, pentru periaj şi folosirea aţei dentare.
Datorită modului remarcabil al Invisalign de a transforma zâmbetul, abia se observă că faceţi un tratament. Deoarece alignerele Invisalign sunt transparente şi greu de observat atunci când le purtaţi, vă permit îndreptarea dinţilor fără a vă simţi conştienţi – şi dacă aveţi o întâlnire importantă sau un eveniment care vă preocupă, aveţi posibilitatea îndepărtării alignerului pentru o perioadă scurtă de timp.
Cat costă Invisalign?
E adevărat. Indiferent de ceea ce aţi crezut în trecut, un zâmbet încrezător, radiant se află la îndemâna dumneavoastră. Şi dacă staţi să vă gândiţi, îmbunătăţirea zâmbetului dvs. este o investiţie importantă, pentru că o faceţi pentru dvs. Noi înţelegem că preţul este un element important. Din păcate, nu există niciun răspuns definitiv la această întrebare până când nu vizitaţi un medic certificat Invisalign pentru consultaţia iniţială.
Ca şi în alte tipuri de tratament ortodontic, costul tratamentului cu Invisalign depinde de complexitatea cazului şi de cursul tratamentului – dar costul este, în general, comparabil cu aparatele tradiţionale. Taxele de tratament sunt stabilite de către medicul dentist sau ortodont şi costul mediu variază între € 2000 şi € 4000