tel.: 0746 466 461 | str. Louis Pasteur 74, Cluj

Cum să te speli corect pe dinți

Cum să te speli corect pe dinți

Cum să te speli corect pe dinți

Putini dintre noi ne punem intrebarea daca ne spalam corect pe dinti, pentru ca acest obicei ne vine aproape natural si nu stam ca calculam numarul de miscari de periaj pe care le facem.

Insa multi dintre noi comitem greseli majore in periajul dintilor care pot duce la probleme gingivale si la aparitia cariilor, chiar daca ne spalam dantura de trei ori pe zi.

Greseala nr. 1: periuta de dinti gresita

Gandeste-te la marimea gurii tale cand iti iei periuta. Nu trebuie sa fie nici prea mare, nici prea mica. Manerul periei trebuie sa fie confortabil, sa-l tii usor in mana ca si cand ai tine o furculita. Cu cat periuta de dinti este mai potrivita marimii gurii tale si cu cat iti este mai usor sa tii manerul in mana, cu atat iti va fi mai usor sa te speli corect pe dinti. In ceea ce priveste periuta de dinti manuala si cea electrica, aici alegere apartine fiecaruia in parte.

Greseala nr. 2: peri nepotriviti la periuta

Unele periute de dinti au perii drepti, altii oblici, sau ambele. Dentistii sustin ca nu are importanta cum sunt inclinati perii periutei, ci din ce material sunt facuti si duritatea lor, precum si modul in care misti periuta de dinti in timpul spalarii. Perii periutei nu trebuie sa fie foarte tari, pentru ca-ti lezeaza gingia, ci moi. Acestia curata dantura in mod eficient, fara sa afecteze gingia. Pe de alta parte, dentistii recomanda periute de dinti cu peri naturali, din par de animal, nu din plastic.

Greseala nr. 3: spalatul pe dinti rar si/sau scurt ca timp

Pentru ca periajul sa fie efectuat corect, ca dantura sa fie cat mai curata, trebuie sa te speli pe dinti de 3 ori pe zi, timp de cate 3 minute. Doar asa vei preveni probleme inflamatorii la nivelul gingiei si cariile. Insa, statistici, oamenii se spala mult mai rar de atat si nu-ti periaza dintii mai mult de 30 de secunde. Trei minute ti se pare mult? Atunci mai fa ceva intre timp. Butoneaza un pic televizorul in timp ce te speli pe dinti si cu siguranta vei obtine un periaj de 3 minute.

Greseala nr. 4: periajul prea des si prea dur

Exista si cealalta categorie de persoane, mai putine numeric, care se spala prea des pe dinti si-si freaca dantura cu prea multa forta. Periajul excesiv poate descoperi dintele din cauza ca determina retragerea gingiei. Astfel apar iritatii si inflamatii, dar si erodarea smaltului.

Greseala nr. 5: periajul incorect

Miscarile de periere lungi, pe orizontala lezeaza gingia. Un periaj corect presupune a-ti spala dintii cu miscari care implica un unghi de 45 de grade vizavi de gingie, folosind miscari scurte. Miscarile de periere trebuie, de fapt, sa fie de sus in jos, pe lungime dintilor, nu pe latimea danturii. Poti fi folosite si miscar circulare, dar in niciun caz orizontale, cum obisnuieste sa faca majoritatea oamenilor. Totodata, nu uita ca dintele are si o parte interioara si un “capac”. Asadar, perie-ti dintii din pe parte interioara, cat si pe suprafata lor de atingere. Mai mult, aplica la final si cateva miscari cu peria pe limba, pentru indepartarea bacteriilor.

Greseala nr. 6: cand insisti pe un anumit loc

Doar pentru ca ti-este mai usor sa perii partea stanga a danturii, pentru ca esti dreptaci, nu inseamna ca trebuie sa insisti pe acea zona si sa o neglijezi pe cealalta. Incearca sa perii dantura cat mai uniform.

Greseala nr. 7: clatitul partial

Unele persoane nu se clatesc temeinic dupa spalarea danturii, iar scopul acestui obicei de ingrijire a danturii este tocmai eliminarea oricaror reziduuri, inclusiv a pastei de dinti care a adunat micile particule luate de pe dinti in timpul periajului.

Greseala nr. 8: mentinerea periutei ude

Mediul umed este proprice dezvoltarii bacteriilor, iar daca nu permiti periutei tale de dinti sa se usuce, atunci nu ai rezolvat nimic cu periajul dentar, caci instrumentul cu care tu crezi ca-ti cureti dintii este, la randu-i, plin de bacterii. Asadar, nu lasa periuta in apa si foloseste un prosop curat, de mici dimensiuni, sau servetele curate, chiar sterile cu care sa stergi periuta de dinti, astfel incat sa-i iei din umezeala dupa periaj.

Greseala nr. 9: schimbatul rar al periei de dinti

Oare cati dintre noi ne schimbam periuta o data la trei-patru luni?! Cu siguranta nu toti. Dupa aceasta perioada, periuta de dinti se strica, perii se altereaza si chiar forma manerului se poate modifica. Mai mult, in timp, orice perie de dinti aduna bacterii, cu atat de mult cu cat nu o curatam temeinic de pasta de dinti dupa fiecare periaj. Din acest motiv, nu trebuie sa lasi sa treaca mai mult de patru luni pana la schimbarea periei de dinti.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.